fbpx
  • Καταρράκτης

    banner-1 laser ophthalmos

ΤΙ ΕΙΝΑΙ Ο ΚΑΤΑΡΡΑΚΤΗΣ ΜΑΤΙΩΝ?

Ο καταρράκτης ματιών είναι θόλωση του φακού στο μάτι η οποία υπάρχει είτε συγγενώς (δηλαδή από έμβρυο), είτε δημιουργείται μετέπειτα κατά τη διάρκεια της ζωής του ατόμου.

Ο φακός έχει σχήμα φακής και βρίσκεται ακριβώς πίσω από την ίριδα και εάν είναι θολερός δεν επιτρέπει στις ακτίνες του φωτός να περάσουν και εστιάσουν πίσω στον αμφιβληστροειδή.

ΠΟΥ ΟΦΕΙΛΕΤΑΙ Ο ΚΑΤΑΡΡΑΚΤΗΣ ΜΑΤΙΩΝ
Υπάρχουν διαφόρων ειδών αίτια δημιουργίας καταρράκτη.Καταρχάς είναι ο συγγενής  καταρράκτης που παρουσιάζεται μετά τη γέννα ή λίγο αργότερα.
Υπάρχει ο τραυματικός καταρράκτης  που οφείλεται σε ατυχήματα, ο κορτιζονικός καταρράκτης από λήψη κορτιζόνης, ο καταρράκτης από παρατεταμένη έκθεση σε ακτινοβολία, ο καταρράκτης σε διάφορα σύνδρομα μεταβολικά κα μη.
Επίσης , συναντάμε πιο συχνά καταρράκτη σε υψηλούς μύωπες καθώς και σε διαβητικούς.Ο πλέον συχνά εμφανιζόμενος καταρράκτης είναι ο γεροντικός (senile) που συναντάται σε άτομα άνω των 50 ετών.
Παρόλα αυτά όμως σπανίως συναντάμε καταρράκτη σε νεαρά άτομα χωρίς εμφανή  αιτιολογία.
ΣΥΜΠΤΩΜΑΤΑ ΚΑΤΑΡΡΑΚΤΗ ΜΑΤΙΩΝ
Εδώ μιλάμε για τον γεροντικό ή seline καταρράκτη που είναι και η πλειονότητα των περιστατικών.
Ξεκινά με δυσχέρεια στην όραση η οποία επιδεινώνεται σταδιακά. Στα όψιμα στάδια μπορεί να παρατηρηθεί και λευκωπή ανταύγεια στο κέντρο της κόρης. Δεν υπάρχει πόνος ή τσούξιμο  όπως λανθασμένα μερικοί νομίζουν.
ΠΟΤΕ ΠΑΡΕΒΑΙΝΟΥΜΕ ? ΠΟΙΑ Η ΘΕΡΑΠΕΙΑ ΤΟΥ ΚΑΤΑΡΡΑΚΤΗ?
Παλαιότερα οι γιατροί συμβούλευαν τον ασθενή να περιμένει  να ¨ωριμάσει¨ ο καταρράκτης , κάτι που σήμερα δεν ισχύει πλέον και ο καταρράκτης χειρουργείται ανάλογα με τις ανάγκες του ασθενούς σε οποιοδήποτε στάδιο ωρίμανσης. Πάντως  με τις νέες μεθόδους προτιμάται να μην είναι πολύ ώριμος με σκληρό πυρήνα.
Η τεχνική που εφαρμόζεται είναι της φακοθρυψίας όπου ο πυρήνας θρυμματίζεται, εν συνεχεία αναρροφάται και στην θέση του φακού τοποθετείται τεχνητός ενδοφακός.
Σήμερα μάλιστα μπορεί να υπολογιστεί και η διαθλαστική ισχύς του ενδοφακού και συνεπώς ο ασθενής να απαλλαγεί από τα γυαλιά του μετά την επέμβαση.  Επίσης, χρησιμοποιούνται ενδοφακοί για ειδικές περιπτώσεις όπως μεγάλου αστιγματισμού  (τορικοί) και σε ορισμένες περιπτώσεις και πολυεστιακοί.
ΜΕΘΟΔΟΙ ΑΝΑΙΣΘΗΣΙΑΣ
Σήμερα η πλειονότητα των επεμβάσεων καλύπτεται με αναισθητικές σταγόνες. Σε ευαίσθητα  άτομα υπάρχει και η υποτενόνια αναισθησία καθώς και η οπισθοβόλβια που ακινητοποιεί και τον βολβό. Ακόμη, σε παιδιά και άτομα υπερβολικά αγχώδη χρησιμοποιείται η μέθη και η γενική αναισθησία.
ΜΕΤΕΓΧΕΙΡΗΤΙΚΗ  ΠΟΡΕΙΑ
Συνήθως μετά την πρώτη εβδομάδα επιτυγχάνεται επαρκής οπτική οξύτητα για την εργασία και ο ασθενής επανέρχεται σύντομα στις δραστηριότητες του.
ΜΠΟΡΕΙ Ο ΚΑΤΑΡΡΑΚΤΗΣ ΜΑΤΙΩΝ ΝΑ ΕΠΑΝΕΜΦΑΝΙΣΤΕΙ?
Φυσικά όχι.  Αυτό που αποκαλείται δευτερογενής καταρράκτης είναι απλά μια θόλωση στο οπίσθιο περιφάκιο που θεραπεύεται με Yag Laser συνήθως στο ιατρείο.
ΣΗΜΕΙΑ ΠΟΥ ΧΡΗΖΟΥΝ ΙΔΙΑΙΤΕΡΗΣ ΠΡΟΣΟΧΗΣ
Όταν ο ασθενής διαγνωστεί  με καταρράκτη συχνά αναμένεται να ωριμάσει ή να τον ενοχλήσει περισσότερο. Σε αυτό το διάστημα υπάρχει ο κίνδυνος να ξεφύγει κάποιο άλλο πρόβλημα που τυχόν καλύπτεται από τον καταρράκτη. Μπορεί δηλαδή να υπάρχει γλαύκωμα ή βλάβες από τον σακχαρώδη διαβήτη που δυσχεραίνουν την όραση και  να μη γίνει αντιληπτό από τον ασθενή έγκαιρα. Για αυτό ο ασθενής πρέπει  να επισκέπτεται συχνά τον οφθαλμίατρο όσο αναμένει την  εξέλιξη του καταρράκτη.
ΝΟΣΗΛΕΙΑ
Συνήθως ο ασθενής είναι περιπατητικός και μετά την επέμβαση εξέρχεται της κλινικής αφού βεβαίως λάβει τις ανάλογες μετεγχειρητικές οδηγίες από τον γιατρό του.
Ο ασθενής λαμβάνει θεραπεία με ειδικά οφθαλμολογικά θεραπευτικά κολλύρια για περίπου 15 -20 ημέρες.
logo laser ophthalmos

Κλείστε σήμερα το ραντεβού σας

με την οφθαλμολογική μας μονάδα στη Θεσσαλονίκη και κάνετε την αρχή για μια νέα συναρπαστική ζωή με … άλλα μάτια!

στο 2310 433790

logo laser ophthalmos

Κλείστε σήμερα το ραντεβού σας

με την οφθαλμολογική μας μονάδα στη Θεσσαλονίκη και κάνετε την αρχή για μια νέα συναρπαστική ζωή με … άλλα μάτια!

στο 2310 433790