fbpx
  • Εξέταση

    Οπτικού Πεδίου

    banner-1 laser ophthalmos

Τι εννοούμε όταν λέμε εξέταση οπτικού πεδίου;

Ο έλεγχος του οπτικού νεύρου αποτελεί μια καθιερωμένη πλέον οφθαλμολογική, νευρολογική και νευροφθαλμολογική εξέταση. Για την εξέταση αυτή απαιτείται ειδικό μηχάνημα με το οποίο καταγράφουμε, όχι μόνο αυτό που βλέπει ένα μάτι, αλλά αυτό που αντιλαμβάνεται.

Τα μοντέρνα μηχανήματα οπτικού πεδίου λειτουργούν με ηλεκτρονικό υπολογιστή που αφενός επιβάλλει κάθε φορά σταθερές συνθήκες εξετάσεως (δυνατότητα συγκρίσεως αποτελεσμάτων που διαφέρουν χρονικά μεταξύ τους ) και αφετέρου αντικειμενοποιεί την εξέταση ελαχιστοποιώντας τον ανθρώπινο παράγοντα.

Πότε συνίσταται έλεγχος του οπτικού πεδίου;

Η εξέταση του οπτικού πεδίου συνίσταται για πολλές παθήσεις του οφθαλμού, καθώς και για διάφορα νευρολογικά και εγκεφαλικά προβλήματα. Οι κυριότερες οφθαλμολογικές παθήσεις είναι το γλαύκωμα, διάφορες παθήσεις του οπτικού νεύρου και ορισμένες παθήσεις του βυθού του οφθαλμού.

Θα πρέπει ίσως εδώ να τονισθεί, ακόμη μια φορά, το πόσο σημαντική είναι η συγκεκριμένη εξέταση, τόσο για τη διάγνωση, όσο και για την παρακολούθηση του γλαυκώματος. Δεν νοείται σήμερα διαγνωστική και θεραπευτική προσέγγιση του γλαυκώματος, χωρίς τη συχνή λήψη των οπτικών πεδίων του ασθενούς.

Πως γίνεται η λήψη του οπτικού πεδίου;

Η εξέταση του οπτικού πεδίου γίνεται με ρυθμό ένα μάτι τη φορά. Ο ασθενής κάθεται με το ένα μάτι κλειστό μπροστά στο ειδικό μηχάνημα που αποτελείται από ένα κοίλο φωτισμένο ημισφαίριο, μέσα στο οποίο ο υπολογιστής προβάλλει κάθε στιγμή ένα φωτεινό σημείο, κάθε φορά διαφορετικού μεγέθους και φωτεινότητας και κάθε φορά σε διαφορετική θέση.

Το φωτεινό σημείο παραμένει σταθερό για ένα μικρό χρονικό διάστημα μέσα στο οποίο πρέπει ο εξεταζόμενος, πατώντας ένα κουμπί, να ενημερώσει τον υπολογιστή αν το είδε. Εφόσον δεν πατηθεί αυτό το κουμπί, ο υπολογιστής θεωρεί ότι το φωτεινό σημείο δεν έγινε αντιληπτό.

Στη συνέχεια, προβάλλει κάποιο άλλο σε άλλη περιοχή του φωτισμένου ημισφαιρίου, καταγράφοντας συνάμα στη μνήμη του την απάντηση (θετική ή αρνητική) του ασθενούς.

Πόσο αξιόπιστη μπορεί να είναι η συγκεκριμένη εξέταση;

Επειδή ο υπολογιστής αφενός φωτομετρά, τόσο το θόλο του περιμέτρου, όσο και κάθε φωτεινό σημείο που προβάλλει μέσα σε αυτόν τον θόλο και αφετέρου επαναπροβάλλει τα φωτεινά σημεία αρκετές φορές συγκρίνοντας τις εκάστοτε απαντήσεις, επιτυγχάνεται ένα ιδιαίτερο ποσοστό αξιοπιστίας. Αν οι απαντήσεις του εξεταζόμενου δεν είναι όμοιες, ο υπολογιστής το σημειώνει και θεωρεί τον εξεταζόμενο αναξιόπιστο.

logo laser ophthalmos

Κλείστε σήμερα το ραντεβού σας

με την οφθαλμολογική μας μονάδα στη Θεσσαλονίκη και κάνετε την αρχή για μια νέα συναρπαστική ζωή με … άλλα μάτια!

στο 2310 433790

logo laser ophthalmos

Κλείστε σήμερα το ραντεβού σας

με την οφθαλμολογική μας μονάδα στη Θεσσαλονίκη και κάνετε την αρχή για μια νέα συναρπαστική ζωή με … άλλα μάτια!

στο 2310 433790